Hoe werkt het? In de meldkamer van de brandweer staat een bedieningscomputer. Hiermee worden signalen verstuurt naar alle sirenepalen in de omgeving. Het signaal wordt opgevangen door een antenne, die op de paal van het alarm zit. Hieronder zit een kastje, met de sirenecomputer erin. Wanneer het signaal opgevangen wordt, wordt deze naar de sirenecomputer gestuurd. Waardoor het alarm afgaat.
Wat te doen? Als het luchtalarm op een andere dag en/of tijdstip afgaat, dan kan er een ongeval zijn. Burgers zijn dan erop aangewezen om naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en de radio of televisie aan te zetten. Op rampenzenders geeft de overheid informatie en aanwijzingen met betrekking tot evacueren. Op de website http://www.crisis.nl/ wordt informatie geplaatst over de desbetreffende ongeval. Klik hier voor een uitgebreid uitleg wat u moet doen als de sirene gaat.
Waar staan ze? Over heel Nederland zijn er sirenes, die draadloos en onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangezet. Deze sirenes staan vaak op hoge gebouwen en palen van 18 meter hoog. Een ieder binnen een straal van 600 meter van de sirene kan het luchtalarm horen.
Wie zet ze aan? Vanuit de meldkamer brandweer wordt het luchtalarm aangezet.
Wilt u voorbereidt zijn op een crisis, bekijk de website: http://www.denkvooruit.nl/ om voorzorgmaatregelen te nemen.
|